Pietele financiare romanesti par sa urmeze acelasi tipar de evolutie dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana ca si pietele celorlalte state din Europa Centrala care au aderat la UE in mai 2004. Regula se aplica si in cazul Bulgariei, care a aderat la UE la inceputul acestui an odata cu Romania.
In timp ce monedele locale ale tarilor din primul val de aderare la UE au inregistrat aprecieri continue in cele 12 luni care au trecut de la data aderarii, pe pietele de capital au reactionat mai tarziu, insa cresterile au fost substantiale. Primele patru-cinci luni dupa aderare au insemnat o perioada de stagnare sau chiar de scadere, atat in Ungaria, Cehia sau Polonia dupa 1 mai 2004, cat si in Romania si Bulgaria de la inceputul lui ianuarie 2007. Ulterior, pietele din Ungaria, Cehia sau Polonia au intrat pe cresteri puternice, care au durat sase luni. In Romania si Bulgaria crestereile au inceput in luna mai a acestui an, iar brokerii se intreaba cat vor mai dura.
Indicele BUX al Bursei din Ungaria era evaluat la circa 1.100 de puncte pe 1 mai 2004, cand Ungaria a aderat la UE. Indicele a depasit 1.200 de puncte de abia in septembrie, pentru ca in urmatoarele 12 luni, piata sa creasca cu peste 50% pana peste 1.500 de puncte. In Polonia, indicele PX50 valora la momentul aderarii 800 de puncte, valoare pe care a reusit sa o atinga din nou tocmai in septembrie, dupa ce a recuperat corectia din mai si iunie. In urmatoarele sase luni a urmat o cresere substantiala de peste 50%, indicele atingand punctul de maxim in luna martie 2005.
In Romania, aderarea nu a adus cresteri imediate pentru principalale actiuni listate la Bursa de Valori. Indicele BET al celor mai importante companii a fluctuat din ianuarie pana in mai intre 8.000 si 9.000 de puncte, pentru ca de la inceputul lui iunie sa intre pe o tendinta puternica de crestere si sa atinga aproape zi de zi