In primul trimestru al anului in curs, numarul depozitelor in valuta care intra sub incidenta Fondului de Garantare, ale populatiei si ale firmelor a crescut in ritm mult mai alert decat cele in moneda nationala.
Astfel, in perioada mentionata, cresterea a fost de 11,5% pentru depozitele in valuta si de 5,5% pentru cele in lei.
Tendinta a fost si mai accentuata in cazul persoanelor juridice, ale caror depozite garantate in valuta au crescut cu 15%, in timp ce depunerile in lei ale firmelor au inregistrat o scadere de 1,3%.
In ceea ce priveste populatia, ritmul de crestere a fost sensibil egal pentru lei si valuta: 9,5% si respectiv 9,8%, potrivit datelor facute publice ieri de presedintele Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, Alexandru Matei.
Numarul titularilor de depozite garantate a crescut anul trecut cu peste 30%, aproape trei milioane de deponenti, in principal datorita intrarii in sistemul de garantare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Depozitul nominal mediu se ridica la sfarsitul lunii martie la 7.500 de lei, cu o medie mult mai scazuta in cazul populatiei, de numai 3.100 de lei. Depozitele firmelor se ridica in medie la aproape 90.000 de lei. Nivelul depozitului garantat mediu este de 4.400 lei, respectiv 3.100 de lei in cazul populatiei si 33.000 de lei in cazul firmelor.
80% din depozite, la noua banci
Ca structura, peste 80% din totalul depozitelor se afla concentrat, la finele anului trecut, in noua banci. Totusi, Matei a remarcat in ultima perioada o anumita tendinta de deconcentrare, adica de orientare a romanilor catre mai multe banci, existand premisele crearii unei piete cu structura monopolitica: cerere si oferta mari.
Fondul a inregistrat, la finele anului trecut, capitaluri proprii in valoare de 685,3 milioane de lei, cu 27,84% peste sol