Revista Propilee publica notele de calatorie ale colonelului profesor Gheorghe Grintescu (membru al Academiei de Botanica din Franta) despre excursia regala de 12 zile pe Dunare si in Dobrogea, la care a avut onoarea sa participe. Distinsul profesor impaneaza relatarea sa cu nepretuite informatii despre flora regiunii parcurse, ceea ce da o savoare deosebita descrierii sale. Excursia incepuse in 21 mai si se incheiase pe 1 iunie, 1926.Iata ce insemneaza in notele sale distinsul colonel botanist:
Vineri 21 Maiu 1926, ancora se ridica si yachtul "stefan Cel Mare", avand pe bord pe M.S.Regele (Ferdinand, n,ns), M.S.Regina, Principesa Ileana, precum si D-na Mavrodi, D-ra Mavrodi, Domnul Romulus P. Voinescu, D-nii Camarasescu, Comandor Paius si subsemnatul, porneste taind valurile dela Girgiu spre Oltenita, insotit de Vedetele No. 4 si 6, pe o splendida seara de Mai.
Maiestatile Lor voioase, cu sufletul plin de multumire, priveau zarea si frumoasele lunci ce se intind pe malul romanesc al batranului fluviu, straja Neamului nostru. In continuare autorul reda un pasaj din Grigore Antipa,care caracterizeaza plastic traseul Dunarii:
«Dunarea cu zona inundabila sau cum ii zice poporul Balta sau Lunca Dunarei, prin frumusetile ei naturale cu totul aparte, prin conditiunile speciale de viata pentru organismele ce traesc si se desvolta pe ea, precum si prin puterea ei de productiune, aceasta zona este de natura de a ne atrage, de a ne interesa tot mai mult, atat din punct de vedere pur stiintific si estetic, cat si din punct de vedere economic.
Inundatiile la care este expusa in fiecare an si variatia necontenita a nivelului apelor si adesea ori de la un an la altul, nu prezinta tablouri cu desavarsire diferite atat ca aspect general, fauna si vegetatie, cat si ca natura productiei. In anii cu inundatii toata lumea este o adevarata mare, cu valuri p