Primele zile de caniculă sunt cel mai greu de suportat, deoarece organismul nu este încă obişnuit cu temperaturile ridicate. Căldura este mai doborâtoare dacă temperaturile se menţin ridicate, atât ziua, cât şi noaptea, dacă umiditatea atmosferică este ridicată şi nu suflă vântul. În marile oraşe, canicula devine insuportabilă şi datorită poluării atmosferice, care se adaugă căldurii.
Pentru a face faţă insuportabilului specialiştii din Ministerul Sănătăţii ne recomandă imperativ să consumăm constant lichide şi să evităm expunerea îndelungată la soare, dăunătoare mai ales bătrânilor, copiilor şi bolnavilor cronici.
Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe
Căldura este un inamic ce ne dă de furcă nu numai pe stradă, ci chiar şi în propria locuinţă. Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe e bine să închideţi ferestrele expuse la soare, să trageţi jaluzele sau draperiile. Atâta timp cât afară este mai cald decât în casă ţineţi geamul închis. Deschideţi fereastra abia seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând astfel curenţi de aer în locuinţă. Becurile şi aparatele electrocasnice cresc temperatura în locuinţă, aşa că e recomandată scăderea intensităţii luminii artificiale şi închiderea aparatelor electrocansice de care nu mai aveţi nevoie.
Semne că ne-am
îmbolnăvit de căldură
Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolaţia, epuizarea şi în cel mai rău caz, chiar şocul hipotermic. Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, memebrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante. Epui-zarea datorată caniculei apare după câteva zile de caniculă şi se manifestă prin somnolenţă, s