* Statele cu cele mai mari preţuri - Islanda, Norvegia, Elveţia şi Danemarca
* Cele mai ieftine – Bulgaria, Lituania, Slovacia
Preţurile alimentelor şi ale băuturilor non-alcoolice consumate în România reprezintă 71% din media existentă la nivelul celor 27 de state ale blocului comunitar, nivel egal celui din Ungaria, dar superior preţurilor din Bulgaria sau Cehia, potrivit datelor biroului european de statistică, Eurostat. Preţul alimentelor din România se plasează la 70% din media europeană, la acelaşi nivel cu Ungaria şi Albania. Diferenţa faţă de preţurile medii din UE este mai pronunţată în cazul pâinii şi a cerealelor, unde indicele este 59%, pentru carne - 60%, şi fructe şi legume - 70%.
Indicii sunt mai mari de 70% pentru produse precum peştele - 85%, lapte, brânzeturi şi ouă - 94%, uleiuri şi grăsimi - 95% şi alte produse alimentare - 87%. Preţul băuturilor non-alcoolice din România reprezintă 88% din media UE, indicele având aceeaşi valoare şi în cazul băuturilor alcoolice. În cazul tutunului, preţul este de 33% din media UE, egal celui din Albania şi Bosnia şi Herţegovina. Lituania şi Letonia sunt singurele state membre UE unde preţul produselor din tutun este mai scăzut decât în România, de 30%, respectiv 28% din nivelul mediu al blocului comunitar, în vreme ce în Norvegia şi Marea Britanie indicii corespunzători depăşesc 200%, cu 227%, respectiv 205%.
Dintre statele membre UE, Bulgaria înregistrează cel mai redus nivel al preţurilor, comparativ cu media europeană, de 56%, urmată de Lituania - 64%, Slovacia şi Polonia - 67%, Letonia şi Cehia - 70%, se arată într-un comunicat al Eurostat. Biroul a comparat preţurile unui coş de 500 de produse alimentare, băuturi şi tutun, în cele 27 de state membre UE, în trei ţări candidate (Croaţia, Macedonia şi Turcia), trei state EFTA (Islanda, Norvegia şi Elveţia), alături de patru ţări din B