Cu mult timp in urmă, un cofetar evreu deschidea la Chişinău, pe ruinele unei foste garnizoane romăneşti, o făbricuţă de dulciuri. Acum, după 60 de ani, intreprinderea Bucuria a ajuns să-şi exporte produsele dulci in zeci de ţări, inclusiv in Romănia şi in Arabia Saudită.De la Chişinău -povestea celebrelor bomboane "Bucuria"
Â
Cu mult timp in urmă, un cofetar evreu deschidea la Chişinău, pe ruinele unei foste garnizoane romăneşti, o făbricuţă de dulciuri. Acum, după 60 de ani, intreprinderea Bucuria a ajuns să-şi exporte produsele dulci in zeci de ţări, inclusiv in Romănia şi in Arabia Saudită.
Â
Bucuria SA. Locaţia: Chişinău, Republica Moldova. O impărăţie ce se intinde in două curţi largi cu multe corpuri de clădire, in care funcţionează utilaje vechi şi noi şi unde lucrează peste 1.000 de oameni. De la zeci de metri de fabrică, un miros dulce de bomboană te intămpină şi te insoţeşte peste tot, lăngă semafor, printre maşini, inclusiv in liftul societăţii.
Bucuria este o intreprindere cu o tradiţie de mai bine de 60 de ani in producerea dulciurilor. Mai intăi s-au produs biscuiţi. Acum, vedetă este ciocolata. Cu un mister delicios ce se pierde in primele decenii ale secolului trecut, fabrica deţine o secţie inedită, unde ciocolata este făcută incă manual. Turnată in castron şi amestecată cu polonicul din lemn. La unitatea moldovenească s-au onorat comenzi pentru mai-marii Rusiei, pe vremea cănd Chişinăul făcea parte din URSS. Se spune că insuşi Stalin a comandat un tort la Bucuria cu căţiva ani inainte de a muri. Iar Brejnev a călcat in curtea intreprinderii la vremea sa, ca să nu-i punem la socoteală pe liderii epocii de după căderea cortinei de fier.
De la Bucuria, un evreu american a comandat deunăzi 300 de torturi. Gătite, aranjate şi "machiate" ca la un concurs de frumuseţe, dulciurile au fost incărcate in