Biografia succesului. Mircea Cartarescu . "Reteta succesului e una la-ndemana oricui: crede in ce faci, crede in tine, scrie cartile pe care vrei cu adevarat sa le scrii!"
Prezenta permanenta pe primele rafturi ale librariilor, tradus in numeroase limbi si incununat de premii literare, scriitorul Mircea Cartarescu este printre putinii artisti romani care au sfidat prejudecata ca literatura romana nu are deschidere occidentala. Presa suedeza il ridica in slavi, ziarele romanesti spun ca i s-ar cuveni Nobelul. Un interviu despre conditia scriitorului de succes, acordat cu ocazia lansarii celei de-a treia parti a trilogiei "Orbitor": "Aripa dreapta"
"Nu fac politica,
nu fac parte din nici un grup literar"
- Sunteti unul dintre putinii scriitori romani care s-au desprins din anonimat si au devenit celebri in Occident, intr-un moment in care cultura e pusa la colt in Romania. Cum se explica faima de care va bucurati?
- Va spun mai intai, fara nici un fel de ipocrizie, ca nu simt in nici un fel acest succes despre care vorbiti. Am trait intotdeauna retras si modest, alaturi de familie si doi-trei prieteni. Situatia mea materiala e a romanului mediu, evit cat pot mediatizarea, merg cu troleibuzul in oras... Ce sa va mai spun? Succesul ca imagine glamuroasa si telegenica nu e pentru mine. In privinta faimei literare, daca e ceva real aici, probabil ca se datoreaza faptului ca am scris, de un sfert de secol incoace, cateva carti care au placut unor oameni. Nu am nici un argument extraliterar pentru notorietate: nu fac politica, nu fac parte din nici un grup literar, nu sunt sprijinit de nimeni in mod deosebit. Iar "Occidentul", adica edituri din mai multe tari vestice, nu ma publica pentru ochii mei frumosi, nici pentru ideile mele, nici pentru ce reprezint (nu ma reprezint decat pe mine insumi), ci fiindca spera sa-mi vanda cartil