Foto: Romania libera
Parerile analistilor economici sunt impartite. Cert este insa faptul ca toata aceasta evolutie este amenintata de mai multe riscuri, analistii sustinand la unison ca autoritatile trebuie sa fie extrem de precaute si sa se fereasca de masuri populiste, cu iz electoral.
Profesorul Daniel Daianu considera ca nu este vorba nicidecum de un boom economic, atata vreme cat alte tari din regiune au inregistrat cresteri economice mult mai sustinute decat cea a Romaniei: 9% in Letonia si 7% in Rusia. Pe de alta parte, leul a devenit un simplu activ speculat de fondurile straine, nemaiavand nici o legatura cu fundamentele economiei.
"Pe termen lung, mi-e teama ca nu vom reusi sa atingem castigul de productivitate care sa justifice aprecierea leului", avertizeaza analistii.Totusi, nimeni nu se asteapta la o criza in viitorul apropiat, ci doar la o incetinire a ritmului de crestere.
Constructiile si creditele ipotecare au consolidat majorarea PIB
In ultimii ani, sectorul constructiilor, in special pe segmentul rezidential, a fost o adevarata locomotiva a cresterii economice, impulsionat fiind de dezvoltarea exploziva a creditelor ipotecare.
Acum, avutia populatiei este de asteptat sa primeasca un nou imbold, prin introducerea pensiilor private. Alaturi de Rusia, Serbia si Bosnia si Hertegovina, Romania este in primul pluton de dezvoltare.
spre deosebire de bulgari sau polonezi, in cazul carora atat raportul
dintre avutia neta pe PIB, cat si cel dintre avutia neta corectata pe PIB si-au mentinut tendinta de crestere, romanii si rusii par sa fie extrem de hotarati sa beneficieze de pe urma noilor oportunitati de pe piata financiara.
Aceasta este una dintre concluziile unei analize a UniCredit Group referitoare la activele financiare ale populatiei din Europa Centrala si de Est. @N_P