De la infiintarea sa, in 1999, Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a identificat, pe baza solicitarilor venite de la persoane care au fost oprimate de fosta Securitate, 11 agenti ai politiei politice care au activat in Constanta.
Practic, este vorba despre fosti securisti deconspirati in urma studierii de catre CNSAS a dosarelor SRI, tortionari care au transformat intr-un iad viata a sute de constanteni pana in 1989. „Replica” va prezinta in premiera lista securistilor constanteni deconspirati in mod oficial si care duc acum un trai tihnit, plimbandu-si nepoteii prin parc si ingrijindu-si gradinile de flori.
Intr-o lume dreapta, pentru faptele lor ar fi trebuit sa putrezeasca acum in puscariile pe care ei le umpleau, odinioara, cu oameni nevinovati. In Romania, insa, a devenit un act de mare curaj pana si pomenirea numelor acestora.
Toate deconspirarile securistilor constanteni au avut loc dupa 2005 si scot la lumina doar o mana de tortionari si asta pentru ca CNSAS nu poate actiona decat la cererea persoanelor interesate sa-si vada dosarul. Sute de alti securisti au ramas anonimi sau sunt dezvaluiti pe „surse”, spectrul lor lugubru urmand a fi ingropat, la propriu si la figurat, odata cu trecerea timpului.
Primul securist constantean deconspirat de catre CNSAS in urma studierii arhivelor, ca „agent al politiei politice”, asa cum apare in Monitorul Oficial numarul 858 din 28.11.2005, este Teodor Ghergic. Nascut pe 16.09.1937 in Constanta, fiul lui Tudor si Eugenia, Ghergic a fost maior in Inspectoratul Judetean de Securitate Constanta, Serviciul 1/2, intre 1978 si 1981.
CNSAS nu a oferit detalii suplimentare despre activitatea sa de tortionar. Monitorul Oficial numarul 112 din 07.02.2006, CNSAS il deconspira si pe cel de-al doilea securist constantean, fara a oferi detalii.
Maiorul De