Biserica "Sfantul Spiridon Vechi" (atestata la 1618) este primul lacas ortodox, dintre cele 24 daramate de Ceausescu in Bucuresti, care a fost reconstruit dupa revolutie. Alaturi de ea, sub coordonarea preotului paroh Ioan Iordache, in prezent se cladeste unul dintre cele mai mari asezaminte social-medicale patronate de Biserica Ortodoxa Romana. O facere de bine uriasa, care are nevoie de ajutor.
O emblema a filantropiei
- Parinte Ioan Iordache, cand si de ce ati inceput sa ridicati acest asezamant?
- Intr-o seara a anului 2002, am urmarit o dezbatere la televiziune in care i se reprosa Bisericii Ortodoxe ca nu se implica in social. A doua zi am hotarat, impreuna cu Consiliul Parohial, sa punem in opera un proiect care sa fie o emblema a filantropiei Bisericii Ortodoxe. Acest edificiu este copilul de suflet al Sfantului Spiridon, facatorul de minuni, pentru ca tot ce vedeti aici s-a facut prin mijlocirea sa. De aceea va purta numele sfantului. La banul vaduvei s-au adaugat si firimiturile care au cazut de la masa bogatilor. Lucrarea a inceput cu ajutorul d-lui Sorin Marin, presedintele Fundatiei Anonimul, principalul sponsor de pana acum.
- Care este scopul acestui asezamant?
- Am construit patru corpuri de cladire, fiecare cu alta destinatie. In primul exista patru sali de clasa, cu o capacitate de cate 30 de locuri, unde vor primi meditatii - la matematica, informatica, limba si literatura romana si limbi straine - copiii buni la invatatura care provin din familii greu incercate de povara saraciei, copiii strazii, orfanii si copiii cu dizabilitati. Meditatiile vor fi tinute de dascali din parohia noastra, pe baza de voluntariat. In al doilea corp, va fi o farmacie care va elibera retete gratuit si sase laboratoare de analize. In al treilea - o cantina in care o suta de copii vor manca de trei ori pe zi. In ultimul corp, vor fu