RISCURI. Inchirierea fara contract il "invita" pe chirias sa goleasca locuinta care nu-i apartine sau sa nu plateasca intretinerea ori chiria Penali. Proprietarii care-si inchiriaza locuintele fara sa declare acest lucru la Fisc pot fi sanctionati penal pentru evaziune fiscala
Arpad Dobre
Proprietarii care obtin venituri din inchirierea locuintelor au obligatia sa depuna o declaratie privind venitul estimat, in termen de 15 zile de la incheierea contractului intre parti. Declaratia se depune odata cu inregistrarea la administratia fiscala teritoriala a contractului incheiat intre parti.
Proprietarii trebuie sa plateasca statului 16% din veniturile nete din chirii
Profit ilicit
Mai exista destui proprietari de locuinte care obtin venituri din chirii, dar refuza sa incheie contracte de inchiriere sau, daca le-au incheiat, evita sa le declare la Fisc. De ce? Ca sa scape de plata impozitului de 16%. Sigur, daca vrea sa fie in legalitate, dar sa si obtina venitul scontat, orice proprietar ar putea majora chiria cu cel putin 16%, pentru a recupera pierderea cauzata de plata impozitului. Acest fapt nu e nici in favoarea proprietarului, care si-ar putea vedea redusa "plaja" de clienti, nici pentru chiriasii actuali, care ar fi obligati sa plateasca o chirie mai scumpa.
Drept urmare, o serie de inchirieri, in cazul in care sunt chiar cu contract, scapa de "ochiul vigilent" al Fiscului si toata lumea e multumita. Aceasta, pana la aparitia unor probleme.
Riscuri
Proprietarii de apartamente care au vecini "binevoitori" si curiosi pot fi lesne "turnati" la Fisc, daca si-au inchiriat apartamentele fara acte in regula sau daca nu au declarat contractele la administratiile financiare teritoriale.
In acest caz, proprietarii risca sanctiuni penale. Pe proprietarii ca