Legume gratinate.
Placinte de malai cu mozzarella
Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g malai, 8 rosii taiate bucati si calite in putin ulei, 8 fileuri de ansoa, 12 masline negre fara samburi, 300 g mozzarella, 1 lingura ulei de masline, sare grunjoasa, piper zdrobit.
Mod de preparare:
Puneti pe foc o cratita cu 1 l de apa sarata, turnati malaiul si lasati-l sa fiarba amestecand incontinuu, pana ce mamaliga se desprinde de marginile cratitei. Turnati-o intr-o forma dreptunghiulara unsa cu ulei si lasati-o sa se raceasca.
Taiati cubulete rosiile calite si scurse, fileurile de ansoa si maslinele, iar mozzarella lamele subtiri.
Decupati din mamaliga cercuri cu diametrul de 3-4 cm, asezati "placintelele" pe o tava tapetata cu hartie pentru copt si puneti peste ele cubuletele de rosii, ansoa si masline, si - la sfarsit - lamelele de mozzarella. Presarati deasupra piperul zdrobit, dati placintelele cateva minute la cuptor - sub grill, ca sa se topeasca branza, si serviti-le imediat.
Budinca de dovlecei
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg dovlecei mai mici, 1 legatura ceapa verde, 150 g faina, 150 g unt + 15 g pentru uns forma, 100 g cascaval ras, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Taiati extremitatile dovleceilor si dati-i pe razatoare (cu coaja cu tot). Fierbeti-i 10 minute in aburi, lasati-i sa se raceasca si stoarceti-i intre palme, pentru a elimina apa.
Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o 2-3 minute in uleiul de masline. Adaugati dovleceii, sare si piper, si amestecati-le bine.
Incingeti cuptorul la 210gr..
Amestecati faina, untul moale si cascavalul ras si faramitati aluatul intre palme, pana ce devine granulos (ca o razatura). Turnati o treime din el intr-o forma mai mare unsa cu unt (sau in 4 forme mici), intindeti deasupra un strat de d