Pentru turistii care vin in vacanta intr-una din statiunile de la Marea Neagra o atractie deosebita o reprezinta o masa adevarata cu peste. Nu multi stiu insa ca majoritatea restaurantelor de pe litoral ofera specialitati care de putine ori sunt proaspete. In general, se mizeaza pe produse congelate sau din crescatorii, care nu au aceeasi savoare ca un peste natural. Lucrurile stau insa diferit la cherhanale si la cateva restaurante ce se pot numara pe degetele de la o mana. Amplasate de obicei in sudul litoralului, in localitati precum Olimp, 2 Mai, 23 August si Vama Veche, acestea sunt adevarate zone de vis pentru gurmanzi, care pot servi peste abia prins din Marea Neagra, gatit dupa retete traditionale romanesti.
Odiseea incepe inainte de rasaritul soarelui
Pregatirea unei mese adevarate cu peste este o adevarata odisee. Dis-de-dimineata, pe la ora 4.00, pescarii isi scot barcile si ies in larg, sa verifice navoadele. Nu dureaza mult, de obicei mai putin de o ora, pana cand vin inapoi la tarm incarcati cu peste. "Exista in Marea Neagra o multime de specii, care mai de care mai delicioase: chefal, stavriz, barbun, lufar, zargan, hamsie, fructe de mare, printre care se numara renumita rapana, midii", spune Vasile Briceag, administratorul cherhanalei Popasul Pescarilor, amplasat la intrarea in statiunea Olimp. Pentru ca barcile nu sunt de-ajuns, aici exista si un vapor de 20 de metri lungime, apartinand, ca si barcile, asociatiei Ropescador, care se intoarce cu alte bunatati din adancurile marii, cum ar fi calcanul si rechinul. Fie ca se prind cu setci, ave, talean sau vapoare specializate, pestii ajung, direct din mare, in farfuria celor mai exigenti clienti.
Plita, secretul gustului
Ca aperitiv, se serveste un platou constand de obicei din hamsie, icre de stiuca, midii sau rapana, servite cu mujdei, ceapa sau lamaie, dupa caz. "Am