Apa este o componentă indispensabilă vieţii. „O persoană consumă în medie 3 litri de apă pe zi (aport total), iar corpul său are un conţinut de 60-70% apă. La un adult, care cântăreşte 70 de kilograme, conţinutul de apă este de aproximativ 65-70%.
Apa este conţinută în formă intracelulară (50%), interstiţială (15%) şi circulantă (5%). Ţesutul adipos şi oasele conţin (în medie) 33% apă, muşchii 77%, plămânii şi rinichii 80%, substanţa cenuşie 85%, iar lichidele biologice: plasma 90%, saliva 99,5%.
Pe cale pulmonară se evaporă 150-500 mililitri de apă zilnic, iar prin piele şi mai multă. În cazul unei munci fizice dificile, prestată pe vreme uscată şi caldă, cantitatea de transpiraţie poate atinge chiar 10-15 litri în 24 ore.
Pe această cale, organismul combate, de fapt, supraîncălzirea, evaporarea făcându-se cu consum de energie”, explică dr. Ciprian Constantin, medic rezident, doctorand în diabet, nutriţie şi boli metabolice, de la Fundaţia Pentru Alimentaţie Sănătoasă (FPAS).
Pentru evaporare, se consumă o cantitate de căldură de aproximativ 600 calorii pentru un litru de transpiraţie. „Dacă această căldură ar fi toată furnizată de corpul omenesc, temperatura lui ar coborî cu aproximativ 10°C.
Pe lângă rolul fizic pe care îl are apa, are şi rol biochimic, fiind mai mult decât un solvent în organism: asigură forma şi structura celulelor, participă activ în reacţii biochimice, are rol de mediu de reacţie, are rol în digestie, absorbţie, excreţie, mediu de transport.
Pierderea a 20% din cantitatea de apă din organism poate duce chiar la exitus. La cantităţi mai mici de apă pierdută, apar fenomene uzuale: 0,5-1% - sete, 1-2% - sete puternică, 3% - scăderea volumului sangvin, 4% - greaţă, astenie, 5% - dificultăţi de concentrare etc”, mai spune dr. Ciprian Constantin.
Medicul adaugă că la persoanele sănătoase, aportul de apă este c