Va doriti de ani buni sa avansati pe plan profesional si nu s-a intamplat nimic in acest sens? Va numarati printre aceia care cred ca daca ar fi in locul sefului ar fi mult mai buni? Ganditi-va bine ce va trebuie ca sa-i luati locul. Asta va face diferenta intre dumneavoastra si toti ceilalti colegi care cred ca sunt pregatiti sa-si inlocuiasca cu succes superiorul.
Expertii din domeniul carierei ii contrazic insa: o astfel de parere este cel mai adesea eronata.
Potrivit Wall Street Journal, aproximativ trei sferturi din persoanele care au raspuns unui sondaj de opinie efectuat recent de Korn/Ferry International au declarat ca sunt pregatite sa-i ia oricand locul sefului.
“Profesionistii au prea devreme incredere in abilitatea lor de a-si eclipsa superiorii si asta pentru ca au o perceptie limitata asupra a ceea ce face seful lor”, afirma Arlene Hirsch, career coach, in Chicago. “Cunosc doar relatia pe care o au ei cu seful. Nu au insa o imagine de ansamblu”.
Multi insa se concentreaza numai pe defectele sefului si uita sa recunoasca ca acesta are si calitati. “Trebuie sa fii pe un teritoriu neutru. Nu trebuie sa cauti doar motive ca acea persoana este inferioara si nu are ce sa caute pe un asa post.”
Ca sa intelegeti mai bine cu ce semananca job-ul sefului, observati cum interactioneaza acesta cu alti subordonati si superiori, recomanda Arlene Hirsch. Concentrati-va pe calitatile sale de lider cum ar fi: felul in care imparte sarcinile si apreciaza contributi altora.
Invatati ce presupune munca sefului. Ce inseamna acest lucru? Sa invatati ce face seful, nu doar ce credeti ca face. Tot tot tot. Minut de minut, in detaliu. Aflati intai ce face in fiecare zi, care le este programul, cu ce se confrunta si cum se descurca. Cum sa aflati toate acestea? E de ajuns sa intrebati si sa ascultati.
Va