» Pe plan mondial exista un deficit permanent de macarale si schele, scrie The Times intr-un articol dedicat celor mai indraznete proiecte arhitecturale derulate la ora actuala in lume. Planeta a devenit un santier in constructie.
» Din Statele Unite pana in Kazakhstan, toata lumea construieste in frenezie. Toate tarile sunt eclipsate insa de un megasantier, China, care are un apetit atat de insatiabil ca inghite jumatate din productia mondiala de beton si o treime din cea de otel.
In aceasta perioada are loc in special un boom mondial al arhitecturii de mari dimensiuni. Marea Britanie cunoaste cel mai mare boom de constructii din anii ’80 si pana astazi, datorita Olimpiadei, zgarie-norilor construiti in fiecare orasel si programului guvernamental de constructii publice. Iar acesta este doar varful icebergului. Luandu-si parca revansa fata de Vest, Dubai, Beijing, Shanghai si Moscova isi revendica primele locuri pe scena arhitecturala mondiala, mergand pana la extreme absurde. Cladiri care se invart, cladiri in forma de iPod si cladiri inalte de peste 700 de metri apar pe toate continentele.
In cele ce urmeaza va facem cunostinta cu 10 din cele mai mari si mai semnificative proiecte de cladiri in constructie la ora actuala, selectate de The Times. Toate sunt impresionante. Cele mai multe sunt uriase. Cateva sunt urate ca noaptea. Dar cateva sunt destul de bune. Impreuna vor schimba arhitectura si lumea, asa cum le cunoastem.
1. Stadionul Olimpic 2008, Beijing
Arhitecti: Herzog & De Meuron
Daca se pricepe cineva cum sa foloseasca o economie la comanda care inoata in bani si forta de munca ieftina pentru a realiza imposibilul in arhitectura, acestia sunt Herzog si De Meuron. Chiar in timp ce cititi aceste lucruri, o armata trudeste zi si noapte si secunda de secunda pentru ca telespectatorii sa aiba ce vedea in backgroun