Expoziţia Salvador Dali – „Cucerirea iraţionalului“, aflată în prezent la Timişoara, atrage, zilnic, între 150 şi 200 de vizitatori. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă care găzduieşte lucrările geniului suprarealist, vorbeşte de încasări-record în raport cu istoria recentă a instituţiei, chiar dacă preţul unui bilet este de zece lei. Ba mai mult, deşi costul unic a fost anunţat, la început, ca decizie definitivă, Marcel Tolcea a hotărât, zilele trecute, reducerea la jumătate a tarifului de vizitare, pentru pensionari: „E uşor, la modul teoretic, să spui că nu scazi nimic, însă, pentru pensionari, zece lei încă înseamnă o sumă“.
Un calcul simplu arată că, dacă media vizitatorilor rămâne aceeaşi, la finalul perioadei în care lucrările se vor fi aflat pe simeze, Muzeul de Artă poate avea aproximativ 56.000 de lei încasări de pe urma a 5.600 de vizitatori. Vernisată în 9 iulie de universitarii Ilinca Ţăranu şi Ciprian Vălcan, dar deschisă pentru public abia a doua zi, expoziţia va fi demontată în data de 8 august, când, cel mai sigur, va ieşi din ţară.
Cele patru fotocolaje şi cele 125 de litografii originale Salvador Dali (1904 – 1989) care compun „Cucerirea iraţionalului“ aparţin unui medic din Luxemburg, în România fiind aduse de un doctor din Alba Iulia, prieten al colecţionarului. Subiectele lucrărilor sunt inspirate din celebre opere, ca „Don Quijote“ de Cervantes, „Divina Comedie“ a lui Dante sau „Decameronul“ lui Boccaccio. „Din operele lui Dali reţinem în principal reproducerile lucrărilor în ulei din calendarele artistice, lucrări care se găsesc acum în cele mai mari muzee naţionale şi galerii ale lumii; reţinem «articolele de marcă», anume ceasurile lichide, cârjele, elefanţii cu picioare de păianjen, corpurile monstruoase din mase moi, craniile descompuse.
Lumea artei nu s-a ocupat cu grafica lui Dali, deoarece la începutul anilo