Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, ca preturile de raft ale medicamentelor se vor reduce cu pana la 15 procente de la 1 septembrie, dar scaderea va fi simtita de populatie abia in noiembrie.
Ministrul sustine ca ieftinirea va fi posibila datorita modificarii sistemului de calcul al preturilor, aprobat intr-un ordin ministerial, care va intra in vigoare la 1 septembrie. "Azi se calculeaza preturile la medicamente luandu-se pretul cel mai mic practicat in trei state din Uniunea Europeana. Vom lua in calcul, pe viitor, cel mai mic pret din 12 state ale UE. Potrivit estimarilor noastre, la costurile din 2006, astfel am avea o reducere cu 12 la suta la toate medicamentele", a declarat Nicolaescu.
Vor mai fi reduse, tot prin ordin, adaosurile practicate de distribuitori (de la 18% la 12%) si de farmacii (de la 24% la 16%-18%), toate aceste masuri insemnand o reducere medie a preturilor la medicamente de 15 la suta.
Desi ordinul ar urma sa intre in vigoare de la 1 septembrie, scaderea se va "vedea" pe rafturile din farmacii abia de la inceputul lui noiembrie, pentru ca distribuitorii si farmaciile sa isi regleze stocurile. Farmacistii sustin ca, in situatia data, aproximativ 80% din unitati ar intra in faliment. "Salariile farmacistilor trebuie platite, darile catre stat sunt mari, iar utilitatile – in continua crestere", a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor. Nici distribuitorii nu sunt de acord cu ieftinirea, sustinand ca aceasta ar duce la scaderea calitatii medicamentelor. "Intr-un an de zile, cel putin 10 distribuitori, din 48 cati stim noi, ar fi obligati sa inchida portile. Efectul asupra populatiei ar fi ca vor beneficia de medicamente mai ieftine, dar si mult mai putin eficiente", a declarat Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania. Ministrul a precizat