Coşmarul angajaţilor Grupării Mobile de Jandarmi Braşov a luat sfârşit: Consiliul de Judecată al Jandarmeriei Române a hotărât retrogradarea comandantului unităţii, colonelul Constantin Damian, pentru prejudicii aduse onoarei şi demnităţii militare, abuzuri în exercitarea drepturilor şi obligaţiilor specifice cadrelor.
Termenii destul de vagi folosiţi în comunicatul Jandarmeriei ascund de fapt brutalităţile la adresa subalternilor, scandalurile, beţiile repetate şi chefurile cu femei pentru care Constantin Damian fusese deja mutat disciplinar de la Constanţa la Braşov, în 2005. Surse din cadrul Jandarmeriei susţin că faptele erau atât de clare încât Damian ar fi trebuit dat afară direct încă de pe vremea când activa la Constanţa, dar proptele zdravene pe care acesta le avea în structurile de conducere ale IGJ au făcut ca zurbagiului colonel să i se mai dea o şansă.
În 2006, Constantin Damian a câştigat, în împrejurări pe care Jandarmeria preferă deocamdată să le treacă sub tăcere, concursul pentru postul de şef al Grupării Mobile Braşov. Comportamentul său faţă de subalterni a fost însă atât de scandalos încât după numai câteva luni, în martie 2007, a fost declanşată o anchetă internă care a durat trei luni. Realizând ce urmează, colonelul a aplicat reţeta făcută celebră de Victor Atanasie Stănculescu în 1989: s-a internat la Spitalul Militar Central aproape două luni, lovit subit de suferinţe cardiace.
Manevra n-a ţinut însă la nesfârşit şi, săptămâna trecută, Constantin Damian a fost deferit Consiliului de Judecată al Jandarmeriei Române (CJJR). Pe baza afirmaţiilor învinuitului, a probelor de la dosar şi a depoziţiilor martorilor, CJJR a decis că Damian Constantin se face vinovat de aducerea unor prejudicii onoarei şi demnităţii militare, de abuzuri în exercitarea drepturilor şi obligaţiilor specifice cadrelor, lipsă de principialitate şi exi