Adevarata miza a pariului cu agricultura: patrimoniul de zeci de milioane de dolari al taranilor cooperatisti
Tarani care se bat pe o cana cu apa, animale lesinate pe campuri parjolite de seceta, pluguri trase de boi care ara glodul uscat al unui pamant atat de ravnit in 1990 si blestemat azi. Asa arata agricultura unei tari care era candva supranumita ?Granarul Europei".
Graba cu care fostele CAP-uri au fost desfiintate a lasat in urma un adevarat dezastru, care acum isi arata ?roadele" in economia romaneasca.
Patrimoniul fostelor CAP-uri a fost evaluat in 1990 la suma de 341.248.468 de lei. Avand in vedere ca la vremea respectiva cursul dolarului era de 21,56 lei, inseamna ca putem vorbi despre o avere de 15.827.851 de dolari. Nu trebuie uitat insa ca taranii cooperatisti au construit din banii lor si 13 case de odihna si tratament, care astazi sunt in administrarea Ministerului Muncii.
In plus, inainte de 1990, ei aveau propriul fond de pensii, care a fost inghitit in timp de bugetul asigurarilor sociale. Este foarte greu de facut un bilant exact al bogatiei pe care taranii romani o aveau la momentul 1989, dar se poate afirma cu sigutanta ca, daca valorile ar fi fost bine gestionate, alta era soarta agriculturii.
De la inceputuri
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, tara noastra a intrat intr-o perioada de colectivizare puternica. Sunt cunoscute deja povestile in care detinatorii de terenuri au fost obligati sa accepte intrarea ?in colectiva". Poate parea paradoxal, dar mult hulitele Cooperative Agricole de Productie nu sunt o inventie comunista.
La inceputul anilor "30, in judetul Arges, s-au infiintat primele ?asociatii agricole". La baza acestei decizii statea vechiul proverb ?unde-s multi, puterea creste". Spre deosebire de generatia noastra (care a ras tot), comunistii au preluat conceptul