Bucuresti, sub buldozerele comuniste
» A purtat o denumire savanta, sistematizare, si s-a facut in etape, intre 1984 si 1987. S-a inceput de la Dealul Uranus si s-a ajuns la Hala Traian. Un an mai tarziu, buldozele ajungeau si in Grozavesti sau Crangasi.
» In 1984, Cristian Popescu, absolvent al scolii Tehnice de Arhitectura si Constructia Oraselor, si-a luat pe umar aparatul de fotografiat Leningrad si s-a tinut dupa coada buldozere. A fost retinut de Securitate de trei ori.
» Imaginile care au scapat au aparut recent in volumul: "Bucuresti-Arhipelag", insotite de textele istoricului Adrian Majuru, alaturi de alte fotografii, tot alb-negru facute in 2006 acelorasi locuri, uneori luate chiar din aceeasi cladire.
Sistematizarea a inceput cu perimetrul delimitat de Dambovita, Bulevardul George Cosbuc, Calea Rahovei, Strada Sabinelor, Strada Izvor, Strada 13 Septembrie. S-a continuat, in 1985, cu perimetrul din Piata Unirii, de-a lungul Dambovitei, delimitat de Bulevardul Marasesti, Calea Dudesti, Strada Mircea Voda, Calea Calarasi. In 1986, sistematizarea s-a facut intre Dristor, Theodor Sperantia, Lt. A. Bodea si Rodiei, de la Calea Dudesti, de-a lungul Strazii Traian, pana la Calea Calarasi, la nord, si Popa Nan, la est. In ’86-’87, buldozerele au ajuns in Grozavesti si intre Giulesti si Crangasi.
Ce vedem astazi in centrul Capitalei? Piata Unirii, spatiu care arata cu totul altfel decat cel de la jumatatea anilor ’80, Casa Poporului, care nu mai are nevoie de nici o prezentare, blocuri, blocuri, blocuri. Prea putine constructii din aceste zone au supravietuit demolarilor. Din fosta mahala Mihai Voda, de exemplu, nu au mai ramas decat biserica si clopotnita, monument de secol XVI, translatate intre noile blocuri. Aceeasi soarta a avut-o si Biserica Sf. Ion Nou, din Piata Unirii, constructie ridicata in 1766, care la mijlocul