Problema retrocedarilor de teren forestier a trecut granita. O parte din locuitorii comunei Bistra asteapta despagubiri pentru terenuri ce acum se afla pe teritoriul vecinilor din dreapta Tisei. In mod ironic, in perioada interbelica, maramuresenii beneficau de posibilitatea de a-si lucra terenurile respective.
Dominatia sovietica a ingradit dreptul de libera trecere a granitei, lasandu-i pe proprietarii acelor terenuri fara o sursa de venit. Nici acum, maramuresenii detinatori de suprafete agricole si forestiere in dreapta Tisei nu au fost despagubiti. Solutia ar putea veni din partea autoritatilor judetene sau in urma unei posibile integrari a Ucrainei in Uniunea Europeana.
La sedinta Comisiei de Fond Funciar a fost validata o suprafata de 74 de hectare de padure care va fi de acum proprietatea Composesoratului din Valea Viseului. Aceasta suprafata va putea fi exploatata doar in regim silvic, membrii composesoratului avand in plan intocmirea de proiecte pentru accesarea de fonduri europene care sa le permita pastrarea si imbunatatirea terenului forestier.
Cu toate acestea, membrii Asociatiei Composesorale Valea Viseului mai au drumuri multe de facut pentru recuperarea unei suprafete de peste 200 ha de teren forestier aflate actualmente pe teritoriul Ucrainei. Demersurile intreprinse pana acum au ramas fara ecou.
Prefectul Bondi Gyongyike s-a angajat sa-i ajute pe fostii proprietari: „o sa facem o adresa catre Ministerul de Externe, prin care vom informa asupra problemei cu care se confrunta Maramuresul privind suprafetele de teren, paduri, pasuni care, in urma tratatelor istorice, au ajuns in alta tara. Speram ca urmare a acestei adrese sa fie gasite si solutiile”.
De-ale noastre, la ei 221 hectare de padure apartinand cetatenilor din Bistra si Valea Viseului se afla de ani buni pe teritoriul Ucrainei. Tratatel