Magistraţii Tribunalului Bucureşti au motivat, pe 5.336 de pagini, sentinţa în dosarul FNI, arătând că acesta a fost un "adevărat fenomen social" a cărui prăbuşire a provocat un impact
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au motivat, pe 5.336 de pagini, sentinţa în dosarul FNI, arătând că acesta a fost un "adevărat fenomen social" a cărui prăbuşire a provocat un impact puternic în rândul populaţiei, cu consecinţe negative multiple, care se menţin şi în prezent.
Dosarul a fost rejudecat la Tribunalul Bucureşti, după ce magistraţii Curţii de Apel au constatat că nu s-a respectat dreptul la apărare al tuturor inculpaţilor din această cauză. În final, tribunalul a decis condamnarea "mamei FNI", Ioana Maria Vlas, la 13 ani de închisoare, alături de alte 11 persoane din conducerea SOV Invest şi din cadrul CNVM.
Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pe bunurile şi conturile celor găsiţi vinovaţi de prăbuşirea Fondului. Totodată, instanţa a dispus despăgubirea a peste 130.000 de părţi civile. Despăgubirile vor fi suportate de cei 12 condamnaţi din dosar în solidar cu societăţile Gelsor, SOV Invest, CEC Valori Mobiliare, CNVM şi AVAS. Magistraţii nu au acordat daune morale, arătând că orice investiţie într-un fond mutual presupune riscuri.
10 milioane RON pentru promovare
Prejudiciul total suferit de investitorii la FNI, calculat de experţi în acest dosar, este de aproape 400 milioane RON. Numai pentru promovarea imaginii în mass-media a Fondului Naţional de Investiţii, societatea SOV Invest a cheltuit peste 10 milioane RON.
"Pentru promovarea imaginii FNI în toate segmentele mass-mediei, pentru a atrage noi investitori, societatea SOV Invest SA a procedat atât la efectuarea unei reclame curente suportate din fondurile FNI, cât şi a unei reclame comerciale intense, agresive - în special, în ultima perioadă de funcţionare a