Unii profesori au pus ieri în aplicare cele mai noi metode de fraudare a examenelor pentru a prinde un post în sistemul de învăţământ O învăţătoare şi o profesoară din Suceava au
Unii profesori au pus ieri în aplicare cele mai noi metode de fraudare a examenelor pentru a prinde un post în sistemul de învăţământ
O învăţătoare şi o profesoară din Suceava au fost eliminate ieri din examenul de titularizare deoarece au fost prinse copiind după fiţuici şi după un dispozitiv MP3. Un alt candidat pentru un post de profesor la specialitatea "Religie" tot din Suceava, precum şi alţi colegi de-ai lor din Maramureş, Constanţa şi Alba au fost şi ei prinşi cu ocaua mică.
Pentru examenul din acest an s-au înscris aproape 50.000 de profesori. Inspectoratele judeţene au scos la concurs 45.146 de posturi netitularizabile şi alte 11.157 titularizabile.
Profesorii devin, de la an la an, un fel de "colaboratori" ai sistemului educaţional. Numărul mic de posturi titularizabile scoase anual la concurs îi convinge pe cei mai mulţi dintre absolvenţii unei facultăţi că este mai bine să evite învăţământul, dacă vor o carieră sigură. Motivul este pe cât de simplu, pe atât de dramatic: scăderea continuă a populaţiei şcolare.
Cifrele Institutului Naţional de Statististică sunt elocvente în acest sens. Dacă în momentul de faţă există în jur de 3,3 milioane de copii cu vârste între 0 şi 14 ani, numărul lor va continua să scadă în anii care urmează, ajungând sub trei milioane, în 10 ani.
Un loc de muncă din ce în ce mai nesigur
Rezultatul se face simţit în viabilitatea posturilor din şcoli şi licee. "Dintre cele 45.146 de posturi netitularizabile, peste 37.200 au o viabilitate de unul, doi sau - maximum - trei ani.
Ca atare, nu pot face obiectul unui contract de muncă pe o perioadă mai îndelungată, aşa cum este în cazul celor titularizabi