Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale s-au intrunit, ieri, in noua formula, respingand o solicitare de revizuire a Constitutiei astfel incat sa fie interzise casatoriile homosexuale.
Curtea Constitutionala a respins sesizarea "Grupului de initiativa", care dorea modificarea Constitutiei in sensul interzicerii casatoriilor intre persoanele de acelasi sex, judecatorii Curtii constatand ca nu au fost indeplinite conditiile de dispersie teritoriala a semnaturilor. "Grupul de initiativa" a depus pe 21 decembrie 2006, la Parlament, o lista cu peste 650.000 de semnaturi ale unor persoane care doreau modificarea Constitutiei, in sensul introducerii in articolul 48 (referitor la familie) a prevederii: "In Romania, poligamia este interzisa, iar casatoria este permisa doar intre un barbat si o femeie".
In februarie anul acesta, o sesizare similara a fost inaintata Curtii Constitutionale. Potrivit articolului 150 din Constitutie, revizuirea legii fundamentale poate fi initiata de presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot. Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, pe 4 iulie, respingerea sesizarii, intrucat nu au fost indeplinite conditiile de dispersie teritoriala a semnaturilor. Judecatorii s-au intrunit, ieri, pentru a motiva o serie de decizii pe care le-au dat in ultimele zile, printre acestea fiind si cea referitoare la articolul 48 din Constitutie. Totodata, Curtea Constitutionala a admis ieri sesizarea Guvernului privind anumite prevederi din legea statutului personalului didactic, judecatorii Curtii urmand sa-si motiveze decizia.
Guvernul a cerut verificarea constitutionalitatii unor prevederi din proiectul de modificare a Legii 128/1997 privind statutul personalului didactic, aceasta sesizare constituind o premiera