Zeci de magistrati maramureseni au rude „in sistem”, adica in instante, parchete, avocatura, notariate. Asta ca sa nu mai punem la socoteala rudele cu functii in alte institutii gen SRI, politie, ori juristii de la diferite societati comerciale sau institutii publice.
Pe scurt, conform declaratiilor „de rudenie” completate „pe propria raspundere” de magistrati, justitia maramureseana pare a fi o mare familie.
Din 2004, toti judecatorii si procurorii din Romania sunt obligati sa depuna un fel de declaratie de „rudenie”.
Potrivit Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor: “judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul auxiliar de specialitate sunt obligati sa dea, anual, o declaratie pe propria raspundere in care sa mentioneze daca sotul, rudele sau afinii pana la gradul al IV-lea inclusiv exercita o functie sau desfasoara o activitate juridica ori activitati de investigare sau
cercetare penala, precum si locul de munca al acestora”. GAZETA de Maramures va prezinta datele trecute „pe proprie raspundere” de magistrati in declaratiile disponibile si pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Nu dorim sa se creada ca acuzam pe cineva.
Poate, la prima impresie, am crezut si noi (ca multi altii) ca magistratii maramureseni isi desfasoara activitatea dupa cutume si reguli nescrise. Dupa ce am discutat cu mai multi magistrati am ajuns la concluzia ca, pana la urma, cei din Maramures par mai apropiati de ceea ce numim respect pentru lege. Fata de instante din alte mari orase, in Baia Mare (in special), lucrurile stau acceptabil.
Evident, exista si un „dar”. Din relatarile celor din Sistem mai sunt scapari ale unor magistrati, nu multe, dar... care nu se refera atat la gradul de rudenie, ci mai ales de influenta. Politica, dar nu numai, pentru ca in Romania, ca si in alte state, e