Scandalurile iscate in vara anului 2002 in cadrul unor companii precum Enron, Tyco, sau WorldCom, anuntau sfarsitul directorilor imperialisti si aduceau in vizorul presei excesele din lumea corporativa, scrie Financial Times.
Viata lui Conard Black, fostul mogul media, este pe cale sa se schimbe. Nu se va mai bucura de apartamentul sau din Park Avenue sau de plimbari cu avionul personal. Pe 19 iulie Black va afla pedeapsa pe care judecatoarea Amy St Eve i-o va da dupa ce a fost gasit vinovat de evaziune fiscala si obstructionarea justitiei, fiind pasibil la 35 de ani de inchisoare si o amenda de 725.000 de euro.
La varsta de 14 ani, tanarul Black a fost exmatriculat dintr-o scoala privata din Toronto deoarece a furat subiectele examenelor si le-a vandut ulterior colegior. In 1971, impreuna cu David Radler si Peter White, Black a infiintat Sterling Newspapers Limited, un holding ce va ajunge sa detina alte mici ziare regionale in Canada. In 1985, la propunerea lui Andrew Knight, editor la The Economist, Black a cumparat grupul editorial Telegraph, facandu-si simtita prezenta in presa engleza. Oportunismul l-a ajutat pe Black sa devina un mogul media in anii 1980-1990. Compania Hollinger International ajunge al treilea publisher din lume dupa circulatie, detinand The Daily Telegraph, The Jerusalem Post si The Chicago Sun-Times. "Este zgarcit cu banii lui, dar foarte darnic cu banii companiei", a declarat avocata Julie Ruder.
Intreaga cariera a lui Black a fost controversata. In zilele bune, parerile autoritare ale lui Black, propagate de ziarele detinute in Anglia, i-au adus notorietate in randul conservatorilor. Printre prietenii sai se numara Margaret Thatcher, fostul prim-ministru al Angliei, si fostul secretar de stat Henry Kissinger. In 1999, Black a fost nevoit sa renunte la cetatenia canadiana pentru a putea fi innobilat in Anglia,