În 2006, s-au înregistrat peste 20.000 de afecţiuni respiratorii la copii, din care mai bine de 2.500 suferă de boli cronicizate Poluarea din Galaţi a atins cote alarmante, lucru bine ştiut, În 2006, s-au înregistrat peste 20.000 de afecţiuni respiratorii la copii, din care mai bine de 2.500 suferă de boli cronicizate
Poluarea din Galaţi a atins cote alarmante, lucru bine ştiut, dar de prea multe ori ocolit. Conform statisticii Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, peste 20.000 de copii şi 14.000 de adulţi au ajuns la doctor numai cu afecţiuni ale căilor respiratorii, iar persistenţa noxelor, ani şi ani de zile, a dus la cronicizarea unor afecţiuni.
Potrivit Raportului privind starea factorilor de mediu în anul 2006, la cea mai mare parte a indicatorilor monitorizaţi s-au înregistrat creşteri ale cantităţii de poluanţi faţă de anul precedent: oxizi de azot - cu 8,52 la sută mai mult, amoniac - cu 4,8 la sută mai mult, compuşi organici volatili - cu 4,07 la sută mai mult, dioxid de carbon - cu 2,8 la sută.
Ca să nu mai vorbim de cantitatea de pulberi în suspensie, care a depăşit de zeci de ori valoarea-limită. Mii de locuitori ai municipiului au fost anul trecut victimele oficiale ale bolilor provocate de poluarea iritantă. Aproape 1.800 de copii au fost diagnosticaţi cu rinită, rinofaringită şi faringită cronică, alte sute fiind bolnavi de sinuzită cronică, bronşită cronică sau astm.
Alţi aproximativ 600 de copii au suferit afecţiuni ale pleoapei, aparatului lacrimal, orbitei sau conjunctivei. S-au constatat şapte cazuri de tumori maligne ale buzei ori cavităţii bucale la copii şi şase cazuri la adulţi, precum şi un caz de tumoare malignă a traheii, bronhiilor şi plămânilor la copii şi şase la adulţi.
Condamnaţi de mediu Vorbim, aşadar, de zeci de mii de copii condamnaţi de mediul în care trăiesc. Nu sunt doar nişte cifr