Foto: AP
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat marti seara ca Romania nu se confrunta cu o situatie de criza in urma exploziei unui tren cu fosfor in Ucraina. Korodi a recunoscut insa, dupa sedinta Comitetului pentru SItuatii de Urgenta, ca autoritatile din Ucraina nu au raspuns nici unei solicitari de informatii din partea Romaniei.
Reamintim ca un marfar care transporta fosfor galben, substanta extrem de toxica, a deraiat si a explodat in apropiere de Lvov, la 300 de km de granita cu Romania, provocand ranirea a 20 de persoane si evacuarea a circa 800. Accidentul a produs un nor toxic care, potrivit presei ucrainene, s-ar indrepta spre Kiev.
Ministrul Mediului a precizat dupa sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta ca Romania nu se confrunta cu o situatie de criza si ca deocamdata nu exista informatii oficiale despre incidentul din Ucraina.
Si directorul ANM, Ion Sandu, a declarat ca Romania "nu va fi afectata in urmatoarele 36 de ore" de norul toxic din Ucraina.
Galerie foto de la accidentul ecologic de la Lvov
Nor toxic linga Romania?
Potrivit decanului Facultatii de Chimie a Universitatii Bucuresti, Dumitru Oancea, o potentiala ploaia acida ar provoca leziuni ale pielii, precum si afectiuni grave ale sistemului respirator.
"La fel ca acidul sulfuric si cel clorhidric, si acidul fosforic provoaca arsuri puternice ale pielii, precum si afectiuni ale sistemului respirator. De asemenea, poate avea efecte secundare asupra unor alte procese fiziologice, si de aceea este recomandabila protejarea populatiei in cazul unei ploi acide", a declarat pentru HotNews.ro Dumitru Oancea.
Chimistul Marilena Cimpoesu spune ca fosforul alb - cunoscut popular sub denumirea de fosfor galben - este o substanta extrem de toxica.
„Fumul care se degajeaza este pentaoxid d