Natura are in "camara" ei numeroase plante medicinale si alimente, adevarate elixiruri de sanatate si tinerete, care se dovedesc de un real folos celor stiu sa le foloseasca. Unul dinre acestea este pepenele galben. Pentru a nu produce perturbari digestive, in cura cu pepene galben nu se va depasi cantitatea de 2 kilograme pe zi. Sucul pepenelui galben sau, mai bine zis, nectarul – este mai rezistent la oxidare decat cel al pepenelui obisnuit. Nectarul se obtine prin zdrobirea miezului cu ajutorul unui mixer, putand adauga pentru indulcire 1-2 lingurite de miere, la o cana de nectar. Se consuma proaspat, la cel mult 10 minute dupa preparare. In cura se beau 3-6 cani din acest nectar pe zi.
Uz extern: tonifica
si reda elasticitatea pielii
Masajul cu suc de pepene galben are efect hidratant si calmant, fiind recomandat pentru tonifierea si redarea elasticitatii pielii, pentru tratarea alergiilor si a arsurilor usoare. Tenul ofilit sau iritat va beneficia de efectul hidratant si calmant al pepenelui galben. Se face masaj usor cu suc proaspat sau se pun felii subtiri de pepene galben pe fata si se tin vreme de 15-20 de minute. Inflamatiile si senzatiile de arsura de la nivelul pielii se trateaza rapid, aplicand felii subtiri de pepene galben, tinut in prealabil la frigider.
Indicatii ale curei cu pepene galben
Anemie, convalescenta: se beau minimum 3 cani de nectar pe zi, cu o ora inainte de masa. Suplimentar, se iau in fiecare zi 2-3 lingurite de afine uscate bine si maruntite.
Constipatie – 1-2 kilograme de pepene galben, mancate in fiecare dimineata pe stomacul gol, actioneaza ca un veritabil piston, care curata foarte bine tubul digestiv. Daca simtim nevoia unui efect mai puternic, dupa o portie buna de pepene galben putem lua si cateva linguri de tarate de grau, inmuiate in apa.
Anorexie, tulburari de apetit – Miezul aroma