Clasa politica romaneasca este condamnata. La schimbare. Liderul PIN, Cozmin Gusa, a propus recent scoaterea la pensie a parlamentarilor care au implinit 65 de ani. "Mica lustratie", dupa cum a botezat-o insusi ex-democratul, se bazeaza pe unele argumente de bun simt. Iata citeva: odata cu avansarea in virsta, politicianul interactioneaza tot mai greu cu electoratul si se lasa pe tinjeala; multi "pensionari" din Parlament au avut legaturi foarte strinse cu defunctul si infamul PCR; apoi, de vreme ce omului simplu i se impune o virsta limita pentru a activa in cimpul muncii, de ce aceasta regula nu s-ar aplica si alesilor?
Ideea (neconstitutionala, dar simpatica) a lui Gusa a atras imediat reactia indignata a politicienilor. La unison, Lucian Bolcas (PRM), Cristian Diaconescu (PSD) si Dan Motreanu (PNL) - desi de virste si "culori" diferite - au taxat initiativa lui Gusa drept o mare prostie. Foarte multi democrati au, probabil, aceeasi parere. Totusi, nu ideea liderului PIN este importanta, ci mesajul implicit pe care il transmite electoratului. (De altfel, este greu de crezut ca Gusa nu a anticipat opozitia virulenta a colegilor sai de Parlament.)
Oricum, propunerea lui Cozmin Gusa vine intr-un moment cit se poate potrivit. In aceasta vara, romanii au aflat inca o data cit de scumpi (ne) sint parlamentarii. Intr-o luna, un senator sau un deputat ne costa cam 8.000 de euro. Intr-un an, indiferent de competentele sale, un ales poate face zeci de vizite in strainatate, in cele mai exotice locuri si la cele mai bizare reuniuni. Au existat avocati care au participat, cheltuind o groaza de bani, la conferinte despre dezvoltarea zborurilor cosmice, dar si ingineri care au facut act de prezenta la consfatuiri in care s-a discutat despre viata sexuala a licuricilor. In topul calatoriilor extraordinare se afla politicieni din toate partidele, fara nici un fel de di