Agentia Nationala de Integritate isi va gasi sefi de-abia prin luna octombrie, iar acestia ar putea ajunge sa depuna juramantul in fata senatorilor cel mai probabil in data de 11 noiembrie.
Termenele rezulta din regulamentul de desfasurare a concursului pentru ocuparea functiilor de presedinte si vicepresedinte ai ANI, aprobat ieri de Consiliul National de Integritate, cu unanimitate de voturi. Candidatii trebuie sa dovedeasca, pe langa absolvirea unor studii superioare juridice sau economice, si ca nu au cazier judiciar ori fiscal, ca sunt apti din punct de vedere medical si psihologic sa exercite functia de presedinte sau vicepresedinte al ANI. Ei vor trebui sa treaca si prin filtrul CNSAS, care va comunica date despre eventuala colaborare, inainte de 1990, cu serviciile de informatii. Candidatii ale caror dosare trec de etapa preliminara vor sustine un examen scris de trei ore, eliminatoriu, si un interviu, in baza unui plan de management pe care trebuie sa-l intocmeasca.
Discutii mai aprinse s-au purtat in sanul CNI pe marginea modului de elaborare a subiectelor si a notiunii de "semn distinctiv" pe lucrari. "Consiliul va cunoaste toate subiectele, dar nu va cunoaste ce se afla in plicul extras", a sustinut presedintele CNI, Marcu Nicu, drept raspuns la temerile unor colegi ca rezultatele probei scrise ar putea fi influentate deoarece subiectele sunt elaborate chiar de membrii Consiliului. "Eu o sa plec in acea perioada pentru ca este mai corect asa", a aratat reprezentantul PD, Marian Zlotea. La randul sau, reprezentantul societatii civile, Razvan Codru Vrabie, a propus sa se intocmeasca mai multe subiecte, din intreaga materie, care sa fie publicate, asemenea examenelor nationale. Propunerea a fost respinsa pe motiv ca ar necesita un volum foarte mare de munca.
Membrii CNI au mai respins o alta propunere a lui Razvan Codru Vrabie