Marja dintre dobânzile la credite şi cele la depozite a rămas în jurul a 10%, de la începutul anului Băncile nu renunţă la marja dintre dobânzile pe care le percep pentru credite şi
Marja dintre dobânzile la credite şi cele la depozite a rămas în jurul a 10%, de la începutul anului
Băncile nu renunţă la marja dintre dobânzile pe care le percep pentru credite şi cele pe care le oferă la depozite. De la începutul acestui an, diferenţa dintre cele două rate a scăzut cu numai 0,5 puncte procentuale. Dar o parte din această scădere poate fi pusă şi pe faptul că multe bănci au lansat credite cu dobânzi promoţionale.
Costul mediu total al unui credit de consum, acordat în lei, a fost, în luna mai a anului curent, de 18,35%, un nivel aproape similar cu cel din aprilie 2007. Totodată, datele publicate de Banca Naţională arată faptul că dobânda anuală efectivă a unui împrumut pentru locuinţe era, în mai, de 9,29%, în creştere cu aproape 0,7 puncte procentuale faţă de luna aprilie. Mai mult, comparativ cu începutul anului, costurile percepute de instituţiile de credit pentru împrumuturile acordate populaţiei nu s-au modificat semnificativ.
Astfel, ţinând cont şi de faptul că dobânzile plătite de băncile comerciale pentru depozitele la termen în lei s-au menţinut, în primele cinci luni ale anului, aproape de 7%, rezultă că marja dintre dobânzile active şi cele pasive este de aproximativ 10 puncte procentuale.
Printre cele mai scumpe credite din Europa
Activitatea de creditare a populaţiei este una dintre cele mai profitabile pentru băncile româneşti. Asta pentru că dobânzile percepute pentru împrumuturi sunt printre cele mai mari. Pentru comparaţie, în Ungaria, dobânda anuală a unui împrumut pentru consum acordat în forinţi era, la nivelul lunii mai, de circa 17,8%, o rată cu numai un punct procentual mai mică decât cea din România. @N_P