Angajamentul privind adoptarea legii votului uninominal este subminat în comisia electorală Reprezentanţii PSD au primit un nou mandat, liberalii susţin în continuare proiectul Angajamentul privind adoptarea legii votului uninominal este subminat în comisia electorală
Reprezentanţii PSD au primit un nou mandat, liberalii susţin în continuare proiectul Pro-Democraţia, iar democraţii dau vina pe procedură pentru tergiversarea lucrărilor în Comisia pentru elaborarea Codului electoral. Comisia va relua astăzi discuţiile pe marginea legii votului uninominal. În dezbatere a rămas modalitatea de repartizare a mandatelor. PSD doreşte aplicarea sistemului mixt, după model german, iar liberalii mai speră că proiectul iniţial va trece de comisie.
Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că parlamentarii social-democraţi din Comisia pentru elaborarea Codului electoral susţin un proiect propriu privind votul uninominal.
"Mandatul parlamentarilor PSD, reconfirmat la Comitetul Executiv Naţional este acela de a susţine propriul proiect - sistem uninominal pur. Dacă restul partidelor nu vor susţine varianta, PSD poate accepta şi proiectul Pro-Democraţia, pentru că nu are o problemă cu aceasta", a afirmat Diaconescu.
El a precizat că nu pesediştii sunt cei care blochează lucrările din comisie pe subiectul votului uninominal şi a adăugat că reprezentanţii PNL, UDMR, PRM şi PD au respins propunerea social-democraţilor.
"În continuare solicităm ca măcar în ceea ce priveşte Senatul să avem un vot uninominal în circumscripţii uninominale. Vom insista pentru un sistem de vot uninominal şi pentru alegerile pentru Parlamentul European", a mai spus vicepreşedintele pesediştilor.
Liberalii pasează responsabilitatea
Conducerea PNL a decis să promoveze în continuare varianta de vot uni