Anual, doar 15% dintre persoanele cu varsta de 7 ani si peste au petrecut o vacanta care presupune cel putin 4 nopti consecutive de cazare in afara locuintei, releva datele Institutului National de Statistica. Principalul motiv pentru care procentul celor care merg in vacanta este reflectat, bineinteles, in situatia financiara precara a romanului.
Astfel, in proportie de 76 la suta, romanii spun ca problemele cu banii i-au determinat sa nu-si permita o vacanta, aceasta motivatie predominand la toate categoriile de persoane. Studiul INS arata, de asemenea, ca mai mult de jumatate dintre cei care au petrecut un concediu sau o vacanta in afara localitatii de domiciliu, circa 55%, au fost persoane tinere, cu varste care nu depasesc 35 de ani.
Vacanta, o preocupare a patronilor
Petrecerea concediului/vacantei reprezinta o preocupare in special a patronilor, cu aproape 40 la suta, fiind urmati de salariati, cu 25%, si de lucratorii pe cont propriu in activitati nonagricole (15%). Persoanele provenind din gospodarii formate din 3 sau 4 persoane calatoresc mai frecvent decat alte categorii de persoane. Cel mai rar au calatorit membrii gospodariilor numeroase, de 6 persoane si peste (5% dintre persoanele care compun aceasta categorie de gospodarii). Pentru aproximativ 95% din persoanele care au efectuat cel putin o calatorie in perioada mentionata, destinatia a fost o localitate din Romania, iar una din 13 persoane a calatorit in strainatate.
Orasenii pleaca de 4 ori mai mult decat cei din mediul rural
In ceea ce priveste durata concediilor efectuate in tara, aproximativ 2 din 5 persoane au petrecut sejururi cuprinse intre 8 si 14 zile, mai putin de o treime si-au permis concedii mai lungi de 14 zile si pentru circa o treime concediile petrecute in afara localitatii de domiciliu au fost mai scurte de 8 zile. Este de re