Hillary Rodham Clinton; Istorie traita; Ed. RAO; 2006
Memoriile lui Hillary Clinton reprezinta autobiografia tipica a unui om implicat public: lasa sa se vada destul de mult si doar dintr-un anumit punct de vedere. Cum autoarea lor tocmai fusese aleasa senator cind le-a terminat si avea o cariera inainte, cu atit mai mult ai senzatia ca ai intrat de bunavoie intr-un exerictiu de PR atunci cind ai dat banii pe carte.
Nu spun ca nu e un volum interesant. Dimpotriva. Viata lui Hillary Clinton este si banala si spectaculoasa in acelasi timp. Este viata unei femei inteligente nascute intr-o familie tipica de suburbie americana, o tocilara orientata spre scoala si crescuta in valorile conservatoare si religioase tipice si ele anilor 50.
Deloc de mirare ca activeaza in Tineretul Republican, participa la campanii ale aceluiasi partid, sub influenta tatalui, si el un conservator republican tipic, mic om de afaceri ridicat pe propriile puteri.
Mica Hillary, poate mai preocupata de politica decit se cuvenea pentru o domnisoara de suburbie din anii 50, citea pe vremea aceea Chicago Tribune si considera New York Times ”o unealta a institutiilor din Est”.
Apoi se intimpla ceva. Ceva deloc spectaculos, ba chiar banal. Micuta Hillary ajunge la colegiu in anii 60.
Cum spune chiar ea:
”Am sosit la Wesley aducind cu mine convingerile politice ale tatalui meu si visele mamei si l-am parasit cu propriile vise si convingeri” - pg. 48
Cu alte cuvinte, Hillary a trait din plin si la un nivel intelectual avansat acel dulce deliciu care a i-a facut pe studentii vestici ai anilor `60 sa arunce peste bord valorile parintilor, sa faca din opozitia fata establishment un mod de viata.
Razboiul din Vietnam, lipsa de sensibilitate fata de drepturile civile si fata de drepturile femeilor au provocat ruptura de Part