Guvernul Romaniei si-a reafirmat pozitia potrivit careia exista resursele necesare majorarii pensiilor in anul 2008 cu 43 la suta, ca o consecinta a dezvoltarii economice, prezentand totodata datele care ii intaresc convingerea ca o astfel de majorare va fi sustenabila pana in anul 2013.
Guvernul a inaintat Presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care arata ca aplica prevederile Cartei Social-Europene potrivit careia tarile membre UE trebuie sa respecte dreptul persoanelor varstnice la protectie sociala, in sensul asigurarii unor resurse suficiente care sa le permita o existenta decenta.
In scrisoarea Executivului inaintata Presedintiei se precizeaza ca asumarea unei decizii politice privind majorarea pensiilor este "un atribut institutional al Guvernului, care, prin mecanismele democratice prevazute in Constitutie, raspunde in fata Parlamentului pentru deciziile sale" – si ca aceasta decizie a fost sustinuta deja de Parlament prin adoptarea Legii de modificare si completare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Executivul afirma in scrisoarea adresata Presedintiei ca isi asuma obligatiile interne si externe ce decurg din Programul de Guvernare aprobat de Parlament si din calitatea de membru al Uniunii Europene, aratand ca aceste obligatii vor fi incluse si in constructia bugetara a anului 2008 si se refera la alocatii consistente pentru domeniile prioritare privind educatia, sanatatea, infrastructura, agricultura, asistenta si asigurarile sociale, precum si plata contributiei Romaniei pentru bugetul comunitar si pentru absorbtia fondurilor europene.
PIB-ul Romaniei a crescut in 2006, fata de anul precedent, cu 18,9 la suta in termeni nominali, (7,7 la suta in termeni reali), iar anul 2007 este prognozat cu o crestere a PIB-ului de 14 la suta in termeni nominali, respectiv 6,5 la