Grecul Kontoguris atrăgea navele pe uscat şi le jefuia "Ca să poţi citi inscripţia de pe piatra piratului trebuie să vii în cimitir la primele ore ale dimineţii. Apoi umezeşti cu Grecul Kontoguris atrăgea navele pe uscat şi le jefuia
"Ca să poţi citi inscripţia de pe piatra piratului trebuie să vii în cimitir la primele ore ale dimineţii. Apoi umezeşti cu puţină apă placa şi doar atunci, după ce se usucă puţin, va putea fi citit textul săpat în mozaic, literele sunt scoase clar în relief", îmi explică Tomazatos, aplecându-se peste un mormânt din cimitirul Sulina.
Alexandru Tomazatos este grec tulcean, dar nu le prea seamănă celorlalţi.
Grecii sunt dedicaţi navigaţiei pe mări şi oceane, pe când Tomazatos tocmai se pregăteşte să întrerupă o tradiţie: cu tată şi bunici, piloţi la Sulina, Tomazatos pleacă la Iaşi să vâneze fluturi, să se facă biolog.
Dacă ar mai fi fost piraţi la Sulina, Poliţia de Frontieră şi organizaţiile nonguvernamentale implicate în prăduirea sau în salvarea Deltei Dunării ar fi avut o grijă şi nişte fonduri în plus. Conservarea şi controlul piraţilor nu au fost niciodată o sarcină facilă, indiferent că piraţii au navigat la Sulina, în Herăstrău sau pe internet.
Să iei un pirat crunt, să-l bagi în formol şi să-l expui generaţiilor viitoare ca pe un model perfect de prezentare a dinţilor de aur sau a ochilor de sticlă, iată suprema satisfacţie a societăţii civile. La Sulina, reporterul "Adevărul" a descoperit şi o raritate: piratul "plecat lui Dumnezeu" Kontoguris.
La Sulina.Unde trece brigantina
Dezvoltarea şi ruina oraşului Sulina au fost, mult timp, strâns legate de evoluţia comunităţii locale greceşti. "Cel mai vestit pilot aici a fost un grec, Emanoil Mitakis, iar cel mai vârstnic a fost Apostolos Kaligas, născut la 1802 şi care a murit la 101 ani", se îmbăţoşează Tomazatos.
Tânărul grec a