Judecatorii Curtii Constitutionale au adus ca argumente, la respingerea legii de majorare a alocatiilor pentru institutori, exact aceleasi motive pe care le-a invocat presedintele Traian Basescu atunci cind a aminat promulgarea legii de majorare a pensiilor.
Este vorba despre absenta indicarii in lege, conform cerintelor exprese ale Constitutiei, a surselor de finantare pentru majorarea oricarui fel de alocatie bugetara.
Nu doar verdictul Curtii Constitutionale este o premiera, ci si faptul ca sesizarea acestei instante, pentru o astfel de cauza, a fost facuta de Guvern.
Cererea Guvernului pentru declararea neconstitutionalitatii modificarilor la Legea nr. 128 din 1997 privind Statutul personalului didactic este iscalita chiar de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu.
Primul paragraf al sesizarii premierului Tariceanu cuprinde exact paragraful din Constitutie - invocat si de presedintele Basescu la aminarea promulgarii Legii pensiilor - „Constitutia Romaniei prevede la alineatul 5 al articolului 138 ca «Nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare»“.
Imediat, premierul invoca drept motiv pentru declararea legii ca neconstitutionala faptul ca „legea a fost adoptata cu incalcarea cu incalcarea acestei prevederi constitutionale, intrucit initiatorii nu au precizat sursele de finantare a masurilor stabilite prin aceasta“.
Seful Executivului reclama Parlamentul la Curtea Constitutionala si pentru ca, printre altele, la adoptarea legii de majorare a alocatiilor pentru institutori nu a tinut cont de proiectia de deficit bugetar, de inflatie, dar mai ales de faptul ca Executivul a indreptat fondurile bugetare catre investitii si „nicidecum spre consum“.
Spre deosebire de miliardele din legea pensiilor, efortul financiar pentru institutori nu era mai mare