osforul alb este un element foarte toxic, susţin specialiştii. Intoxicaţia pe traiect respirator provoacă decesul în câteva ore prin edem pulmonar acut, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, director ştiinţific la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.
„Dacă va ploua în Ucraina, norul nu va mai ajunge în România, numai că pe termen lung, deoarece fosforul va intra în sol, vor fi probleme cu alimentaţie (legume, fructe). Trebuie urmărit norul, dar faptul că nu bate vântul în Ucraina este bine pentru noi. Dacă temperatura aerului depăşeşte 40 de grade Celsius, fosforul devine autoinflamabil”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Medicul a adăugat că există 4 stadii în intoxicaţia cu fosfor. „În primul stadiu apare gustul de usturoi în gură şi halena, iritaţie la nivel local, persoana intoxicată simţind că o doare pielea, infecţie la nivelul gâtului, diaree.
În 2-8 ore se ajunge în stadiul doi, când simptomele se atenuează, părând că persoana şi-a revenit, dar simptomatologia explodează în stadiul 3, când apar insuficienţa hepatică, insuficienţa renală, convulsii şi coma”, explică prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Medicul a mai spus că, în momentul de faţă, dat fiind şi faptul că există informaţii că norul se îndreaptă spre Polonia şi Ungaria, populaţia nu trebuie să ia măsuri speciale. „Autorităţile trebuie să monitorizeze deplasarea norului toxic şi în cazul în care ar ajunge pe teritoriul ţării se vor lua o serie de măsuri care pot ajunge până la deplasarea populaţiei din zonă.
De asemenea, sunt extrem de importante informaţiile despre concentraţia de fosfor”, a adăugat directorul ştiinţific de la Institutul „Matei Balş”. (L.S.)
osforul alb este un element foarte toxic, susţin specialiştii. Intoxicaţia pe traiect respirator provoacă decesul în câteva ore prin edem pulmonar acut, spune prof. dr. Adrian Stre