Italia este, s-ar parea, tara care a primit cei mai multi muncitori imigranti romani. si tot in Italia unii romani, precum si unii tigani veniti din Romania au facut cele mai multe faradelegi, ceea ce a provocat deseori adevarate campanii de presa impotriva romanilor in general. Recent, un demnitar al regiunii Milano cerea chiar reintroducerea vizei pentru romani si bulgari. Ca sa nu mai spunem ca romanii sunt calificati in toate felurile si in special drept hoti.
Putina lume stie insa ca in urma cu o suta de ani italienilor li se intampla in Franta ce li se intampla acum romanilor in Italia. Sigur, acest fapt nu este o scuza pentru hotiile, crimele si celelalte incivilitati comise de romani in Italia, dar este interesant de vazut cum se intoarce roata istoriei.
Incepand din 1860, cand Franta a intrat intr-o faza spectaculoasa de industrializare, italienii, impinsi de saracie si chiar de mizerie, au inceput in mod sistematic sa treaca Alpii pentru a cauta de lucru pe teritoriul francez. Statisticile arata, de exemplu, ca in 1881 lucrau in Franta peste 230.000 de italieni. In 1901, numarul acestora era aproape dublu, peste 400.000, pentru a ajunge in 1931 la 800.000. Aceasta migratie a fortei de munca italiene spre Franta a durat cam un secol si s-a oprit dupa al doilea razboi mondial, cand a inceput si Italia sa se industrializeze.
Fenomenul este analizat de multi istorici italieni si francezi, pentru ca a fost unul complex si deseori dureros. In Franta, italienii au lucrat din greu pe santiere, in constructii, in mine si in agricultura. Buni mestesugari, ei au construit, mai ales in sudul Frantei, zeci de baraje, sute de poduri si mii de kilometri de drumuri, iar la inceputul secolului al XX-lea multi italieni lucrau si la constructia metroului parizian. Femeile italiene erau deseori servitoare sau bone in casele francezilor.
P