Cresterea preturilor la electricitate si impactul negativ al speculatiilor asupra pietei de energie vor fi limitate prin tranzactionarea energiei la bursa, cehii si ungurii fiind primi din Europa de Est care vor tranzactiona energie la bursa.
Bursa de energie din Praga (PXE) a inceput ieri operatiunile, iar cea din Ungaria va demara tranzactiile la inceputul anului viitor, scrie Czech Business Weekly.
PXE a semnat primele doua contracte de tranzactionare cu producatorul national de energie CEZ si cu distribuitorul de energie Prazka. La sfarsitul saptamanii trecute, pe lista tranzactiilor s-au inscris companiile EGL Eeska Republika, PCC Morava-Chem, Moravia Energo, producatorul german E.ON si cel francez Electricite de France, precum si Lumen Energy. Aproximativ 25 de companii vor vinde energie pe bursa ceha. Compania CEZ, care pana in prezent a vandut productia excendentara prin intermediul licitatiilor, va tranzactiona aproximativ 40 de procente din energia proprie pe PXE.
Bursa de energie din Ungaria va incepe operatiunile la inceputul anului 2008, companiile din industria energetica manifestandu-si deja interesul, potrivit lui Andras Vinkovits, directorul executiv al companiei Mavir, operator al infrastructurii de transport a energiei electrice. Energie in valoare de 406 milioane de euro ar putea fi tranzactionata pe bursa ungara, volum care reprezinta intre 8 si 10 procente din consumul national de energie, potrivit lui Vinkovits.
Spre deosebire de Bursa din Praga, unde PXE este subordonata Bursei de Valori, Bursa de Valori din Budapesta nu va fi implicata in operatiunile bursei de energie, negocierile dintre bursa si Mavir cu privire la costuri ramanand fara niciun rezultat. Dupa ce vor incepe tranzactiile futures pe Bursa din Budapesta, in 2009, va fi necesara constituirea unei Case de Compensatii.
Oficiul National