Românii consumă alimente în funcţie de zona în care locuiesc, de venit şi de vârstă. Cel puţin aşa reiese din studiul „Frigiderul”, efectuat în luna iunie, de o companie de pe piaţa bunurilor de larg consum. Studiul arată că peste 70% dintre respondenţi consumă în fiecare zi pâine albă, iar unul din doi români consumă zilnic legume (53%) şi zarzavaturi (50%). La momentul realizării cercetării, în luna iunie, mai puţin de jumătate dintre români consumau zilnic fructe (45%). Lactate proaspete consumau zilnic 41% dintre români, în timp ce unul din trei români consuma brânzeturi cu aceeaşi frecvenţă.
În luna iunie, toate aceste alimente erau consumate în toate gospodăriile din România. Studiul relevă că românii consumă mai multe feluri de mâncare preparate în gospodărie – de tipul ciorbe, supe, sarmale, mămăliguţă, dar şi cartofi prăjiţi. Ciorbele şi supele (55%), sendvişurile (35%), salatele mixte/de legume (31%) şi cartofii prăjiţi (8%) se consumă zilnic. Perioada de vară a determinat totodată şi un consum ridicat de îngheţată.
Carnea de pui se regăseşte cel mai frecvent în frigiderul respondenţilor (68,4% din cazuri), fiind urmată de carnea de porc (39,8%), carnea de peşte (28%) şi carnea de vită (25,6%). Pe ultimul loc se află carnea de oaie, aceasta fiind alegerea a 8,2% dintre respondenţi. În ceea ce priveşte aportul de lichide, se remarcă la 22% dintre români faptul că ei consumă zilnic apă minerală, în timp ce sucurile acidulate se regăsesc în consumul zilnic la 18,4%, respectiv cele neacidulate la 13,6% dintre respondenţi. Persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, precum şi cele cu venituri ridicate sunt mari consumatoare de fructe şi lactate. De asemenea, tinerii consumă mai frecvent preparate de tip fast-food şi dulciuri, în comparaţie cu persoanele mai în vârstă, care preferă mâncărurile tradiţionale.
Persoanele cu venitu