In ultimele 24 de ore, la Serviciul de Ambulanta Judetean s-au inregistrat aproape 300 de apeluri, cele mai multe dintre acestea avind drept cauza efectele temperaturilor caniculare.
Cei mai afectati au fost, ca de obicei, bolnavii cu probleme cardiovasculare, bolnavii cronici , virstnici, dar si tineri, persoane care s-au expus un timp prelungit la soare. Desi in aceasta perioada medicii fac tot felul de recomandari pentru evitarea zonelor aglomerate in orele in care soarele este foarte puternic, cei mai multi dintre braileni nu tin seama de aceste aspecte si, fie ca au sau nu treaba, se imbulzesc prin piete, se calca in picioare in tramvaie sau se expun la soare pina uita de ei si e necesar ajutorul medical de urgenta pentru a putea fi salvati. Un astfel de caz s-a inregistrat ieri, in jurul prinzului, cind un barbat de 70 de ani a stat pe plaja la Lacu Sarat pina a lesinat si a ajuns la spital cu capul spart. Dupa ce a facut o baie in lac si s-a uns din cap pina la talpi cu namol, batrinul s-a expus la soare, sa beneficieze de toate ultravioletele existente intre orele 11 si 12. Brusc, barbatului i s-a facut rau, l-a luat ameteala si a cazut pe plaja. Transportat cu ambulanta, plin de namol cum era, la Unitatea de Primire a Urgentelor de la Spitalul Judetean, batrinul a fost internat, fiind diagnosticat cu traumatism cranian.
Masuri pentru diminuarea efectelor caniculei
Ieri, la Prefectura Braila a avut loc sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta pe tema efectelor pe care temperaturile ridicate le pot avea asupra populatiei. In urma analizarii situatiei existente si a prognozelor meteo pentru perioada urmatoare a fost stabilit un plan de masuri necesare pentru limitarea efectelor caniculei prelungite asupra cetatenilor. Printre acestea se numara stabilirea a 6 puncte fixe de p