Descendentul unei vechi familii de conti transilvaneni a facut dintr-un sat secuiesc obisnuit o destinatie turistica foarte cunoscuta in strainatate.
Turistii platesc bani buni pentru a dormi in case vechi de o suta de ani, a manca bucate simple si a merge cu caruta pe drumuri stricate.
Oferta contelui Kalnoky se adreseaza aproape exclusiv occidentalilor dornici de a petrece cateva zile intr-un sat "nealterat" de civilizatie.
In timp ce mergem catre vechiul conac de vanatoare din Miclosoara, Mona, unul dintre ghizi, ne spune legenda familiei Kalnoky. Ascultam povestea in engleza, deoarece este limba pe care fata pretinde ca o stie cel mai bine, desi s-a nascut la Odorheiul Secuiesc si a facut facultatea la Cluj-Napoca. Se zice ca, undeva prin secolul 13, regele maghiar ar fi mers la vanatoare prin locurile acelea si ar fi fost la un pas de a fi omorat de un urs. Viata suveranului a fost salvata de unul dintre cei care-l insoteau, un secui pe nume Kalnoky, care a strapuns fiara cu o sageata. In semn de recunostinta, regele l-a innobilat pe salvator si i-ar fi daruit domeniile de la Miclosoara. Este doar o legenda – spune Mona – care justifica si faptul ca pe blazonul familiei exista un urs, dar turistii straini sunt foarte impresionati, ba unele doamne mai sensibile scapa cateva lacrimi atunci cand aud despre curajosul strabun al familiei Kalnoky. Conacul – aflat in proprietatea statului roman – este pe lista obiectelor de patrimoniu national si a fost concesionat recent de contele Tibor Kalnoky, care vrea sa-l restaureze astfel incat sa poata fi locuit de turisti. Avand in vedere, insa, faptul ca imobilul este intr-o stare destul de proasta si are nevoie de investitii consistente, nimeni nu poate risca un pronostic asupra momentului cand va fi terminat. Oricum, chiar si in aceste conditii, afacerea turistica de la Miclosoara a contelui Kaln