Cotaţia euro faţă de dolar a atins un nou record istoric: 1,3784 (cotaţie intra-day) în sesiunea din 11 iulie. Nici datele macroeconomice publicate şi nici agenţia de rating S&P nu au ajutat dolarul. Datele despre şomajul din SUA au arătat că economia a creat 132.000 de noi locuri de muncă în luna iulie, în timp ce rata şomajului a rămas constantă la 4,5%, deci date care ar fi putut sprijini dolarul. Însă, valoarea câştigurilor medii salariale a crescut cu doar 0,3% î
Cotaţia euro faţă de dolar a atins un nou record istoric: 1,3784 (cotaţie intra-day) în sesiunea din 11 iulie. Nici datele macroeconomice publicate şi nici agenţia de rating S&P nu au ajutat dolarul.
Datele despre şomajul din SUA au arătat că economia a creat 132.000 de noi locuri de muncă în luna iulie, în timp ce rata şomajului a rămas constantă la 4,5%, deci date care ar fi putut sprijini dolarul. Însă, valoarea câştigurilor medii salariale a crescut cu doar 0,3% în iunie, faţă de 0,4% în mai, astfel încât apare posibil ca presiunile inflaţioniste să nu crească.
Ca urmare, euro a crescut faţă de dolar pe 6 iulie la 1,3627 şi a rămas în aceeaşi zonă pe 9 iulie. Deşi la mai puţin de 50 de pips de recordul istoric (1,3682, atins pe 27 aprilie 2007), piaţa parcă se temea să împingă cotaţia peste record. Pe 10 iulie însă, agenţia de rating S&P a anunţat că ar putea reduce ratingul unei serii de bonduri emise pentru finanţarea activităţii din piaţa imobiliară, bonduri care au ca garanţii ipoteci din piaţa sub-prime. Motivaţia adusă: riscurile în creştere ale finanţărilor din sectorul imobiliar şi faptul că declinul sectorului ar putea dura mai mult decât estimarea iniţială.
O undă de şoc a parcurs pieţele financiare: pieţele de capital americane, dar şi cele europene, au înregistrat scăderi de peste 1,5%, inve