De la 7,76 la 5,53 puncte procentuale. Atat s-a ingustat ecartul dintre dobanzile la creditele noi in lei si cele la depozitele noi in lei pentru clientii persoane fizice incepand din luna mai a anului trecut si mai 2007, respectiv cu 2,2 puncte procentuale.
Apropierea dintre dobanzile platite de clienti si cele bonificate de banci in contul banilor atrasi de la acestia este in primul rand meritul tendintei de scadere a dobanzilor la credite, sub presiunea concurentei.
Conform mediilor calculate de BNR, in decurs de un an dobanda la creditele noi in lei a coborat cu 1,85 puncte procentuale, in timp ce dobanda la depozite a urcat cu 0,38 puncte procentuale, intarind miscarea de apropiere.
Nu a fost vorba insa de o miscare lina, conjuncturile de piata si deciziile de politica monetara ale BNR provocand si aparitia unor oscilatii puternice. De pilda, in octombrie 2006 costul nominal al creditelor in lei a sarit pana la 14,55%, peste nivelul inregistrat in luna mai. De asemenea, dobanda medie la depozitele la termen a atins in decembrie un varf de 7,02%, dupa care a urmat o scadere treptata.
Statisticile publicate de BNR continua sa arate ca dobanzile la creditele in lei au o evolutie care preia cu un decalaj considerabil impulsurile date de banca centrala prin deciziile de modificare a dobanzii de politica monetara. In timp ce BNR a redus dobanda cu 1,5 puncte procentuale din februarie pana in mai, dobanda medie la creditele noi in lei a continuat sa scada chiar vizibil in martie si aprilie, pentru ca in mai sa schiteze o crestere de 0,13 puncte procentuale.
Politica BNR de reducere a dobanzii a fost reflectata mai degraba prin continuarea tendintei de scadere treptata a dobanzii medii la depozite, care a coborat cu 0,21 puncte din ianaurie pana in mai.
Chiar daca prin raportare la inflatie, dobanzile la depozite de peste 6,5% sunt co