Avioanele de atac telecomandate vor permite armatei americane să rămână puternică în Irak, chiar dacă numărul soldaţilor va fi redus anul viitor. Escadroane de avioane tip "Reaper",
Avioanele de atac telecomandate vor permite armatei americane să rămână puternică în Irak, chiar dacă numărul soldaţilor va fi redus anul viitor.
Escadroane de avioane tip "Reaper", fără pilot, vor pleca în scurt timp către Irak şi Afganistan, a dezvăluit comandantul forţelor aeriene ale SUA în Orientul Mijlociu, citat de cotidianul britanic "Telegraph". Utilizarea dronelor ca avioane de atac este o premieră mondială, ele fiind folosite până acum numai pentru supraveghere şi culegere de date.
Fiecare avion poate transporta până la 14 rachete aer-sol sau patru astfel de rachete şi două bombe a câte 230 de kilograme. Piloţii vor fi la peste 10.000 de kilometri distanţă de ţinte. Ei vor manevra avioanele de la baza Creech Air Force din Nevada, folosind telecomenzi şi monitoare, similare cu cele ale unui simulator de zbor.
O legătură prin satelit va permite urmărirea insurgenţilor cu ajutorul camerelor în infraroşu.
"Reaper" are la bord 1,5 tone de armament de precizie
Armatele SUA şi CIA folosesc de mult astfel de avioane, dar numai pentru supraveghere aeriană. Modelul "Eye in the Sky" a fost folosit în trecut în raiduri aeriene asupra unor ţinte Al-Qaida, însă este pentru prima dată când escadrile de drone, proiectate special pentru atac, sunt trimise în luptă.
Un avion "Reaper" costă 17 milioane de dolari şi poate transporta până la 1,5 tone de armament de precizie. General-locotenentul Gary North, comandantul forţelor aeriene ale SUA în Orientul Mijlociu, a dezvăluit că primele escadroane de "Reaper" vor fi dispuse în curând, mai întâi în Afganistan, unde suplimentarea de forţe este mai necesară, şi, din toamnă, în Irak. Numărul exact al dron