Societăţile miniere riscă să fie închise în doi-trei ani dacă nu vor fi transformate în complexuri energetice Proiectul privind strategia energetică a ţării noastre a fost
Societăţile miniere riscă să fie închise în doi-trei ani dacă nu vor fi transformate în complexuri energetice
Proiectul privind strategia energetică a ţării noastre a fost finalizat, însă reorganizarea minelor din Valea Jiului a rămas în discuţie. Astfel, până la sfârşitul săptămânii, vor fi dezbătute şi soluţionate temele privind crearea unui mecanism energetic pentru situaţii de criză şi reorganizarea minelor din Valea Jiului într-un complex energetic.
Este vorba de adăugarea în strategie a <> care prezintă necesarul de putere instalată în capacităţi de producere a energiei electrice, astfel încât să se asigure vârfurile de consum şi rezervele de putere.
A doua temă discutată şi amânată până la obţinerea unui acord este şi reorganizarea producţiei de energie pe bază de huilă din Valea Jiului. Ministerul şi-a asumat un angajament de evaluare care să permită o strategie pentru eficientizarea zonelor miniere şi crearea unui Complex Energetic în Valea Jiului.
Proiectul de constituire a unui complex energetic format din minele de cărbune din Valea Jiului şi unele termocentrale a fost prezentat de ministrul Varujan Vosganian încă din luna ianuarie. El aprecia atunci că minele din Valea Jiului se vor închide în doi-trei ani, dacă nu sunt incluse într-o astfel de structură.
A doua temă, respectiv introducerea unui mecanism prin care unele companii producătoare de electricitate vor livra energie în sistem doar atunci când se înregistrează un deficit sau în situaţii de criză, a fost anunţată de mai multe ori de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Ultimul termen avansat a fost 1 iunie.
Consumul de electricitate va creşte cu