Justitia libiana a făcut marţi seară un gest mult aşteptat şi care ar putea duce la normalizarea relaţiilor dintre Tripoli şi Uniunea Europeană. Consiliul Superior al Instanţelor Judiciare din Libia a decis comutarea pedepsei cu moartea, dispusă în cazul infirmierelor bulgare şi a medicului palestinian, devenit recent cetăţean bulgar, în închisoare pe viaţă. Cei şase au fost condamnaţi la moarte de justiţia libiană, fiind găsiţi vinovaţi de infectarea în mod deliberat cu virusul HIV a peste 400 de copii libieni de la un spital din Benghazi.
Familiile victimelor au renunţat marţi la solicitarea pedepsei cu moartea în schimbul unor compensaţii (un milion de dolari pentru fiecare victimă – bani care nu au fost transferaţi de UE, ci provin din Libia, după cum a declarat comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner care a ţinut să clarifice situaţia). Bulgaria a iniţiat deja procedura cererii de extrădare a celor şase cadre medicale bulgare, procedură posibilă în virtutea unui acord bulgaro-libian în domeniul judiciar încheiat în 1984. “Decizia reprezintă un mare pas în direcţia bună, dar pentru noi cazul nu va fi închis decât atunci când compatrioţii noştri vor reveni în Bulgaria”, a subliniat şeful diplomaţiei bulgare Ivailo Kalfin.
Totuşi, evocarea unei eventuale graţieri a acuzaţilor, în cazul în care vor ajunge în Bulgaria, este prematură, a afirmat preşedintele Gheorghi Pârvanov. De la declanşarea crizei, comunitatea internaţională a exercitat constant presiuni asupra Libiei pentru eliberarea cadrelor medicale, iar toate încercările făcute de Tripoli pentru reluarea relaţiilor diplomatice cu SUA şi UE au fost sortite eşecului. Ieri însă, preşedinţia portugheză a UE a afirmat că o “rezolvare satisfăcătoare” a cazului ar permite întărirea cooperării Celor 27 cu Tripoli. “Preşedinţia UE recunoaşte potenţialul de creştere a cooperări